miercuri, 18 decembrie 2013

Pentru integrarea europeana a Ucrainei si a celor 600 de mii de romani de acoloNoi,  Asociaţia ROMâNIA VIE, ne exprimăm solidaritatea faţă de voinţa poporului ucrainean de a se integra în Uniunea Europeană, dezaprobăm folosirea oricăror violenţe faţă de manifestanţii din ţara vecină şi protestăm faţă de şantajul economic pe care Federaţia Rusă îl aplică atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova în încercarea de a bloca aspiraţiile europene ale locuitorilor celor două foste republici sovietice.
            Pe lângă sentimentul european de solidaritate cu toţi cetăţenii Ucrainei, nu putem uita că în această ţară trăiesc peste o jumătate de milion de români, majoritatea în teritorii ale României istorice, numeric a doua minoritate naţională din Ucraina, ale căror aspiraţii de integrare europeană au fost neechivoc exprimate în comunicatele Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina" şi în declaraţiile deputatului poporului, dr. Ion Popescu. Aşa cum spun reprezentanţii românilor din Ucraina "în condiţiile geopolitice actuale doar integrarea europeană a statului ucrainean va asigura românilor din Ucraina stoparea procesului de asimilare lingvistică şi va ameliora şansele supravieţuirii noastre etno-culturale ca Neam". Orice reorientare a Ucrainei către Uniunea Eurasiatică ar conduce nu numai la trasarea unei noi cortine de fier în Europa, dar şi la izolarea unui segment foarte important al poporului român de congenerii săi din România şi Republica Moldova, fără şansa de a se regăsi în spaţiul de liberă circulaţie din cadrul aceleiaşi Uniuni Europene.
            Aşadar, Asociaţia noastră anunţă public că susţine şi reafirmă cererea adresată de Uniunea Interregională "Comunitatea Românească din Ucraina" "patriei noastre istorice România" de a se implica în mod activ în sprijinirea procesului de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu