miercuri, 18 decembrie 2013

Impotriva intentiei criminale a guvernului Ponta de a distruge muzeele BucurestilorNoi,  Asociaţia ROMâNIA VIE, dezaprobăm cu fermitate intenţiile cabinetului condus de domnul Victor Viorel Ponta de a desfiinţa Muzeul Ţăranului Român, una dintre cele mai valoroase instituţii de acest fel din România, prin comasarea cu Muzeul Satului şi mutarea tuturor exponatelor în spaţiul acestuia.
       Reamintim că, pe lângă faptul că Muzeul Satului nu dispune de spaţii suficiente şi adecvate conservării unei părţi importante a exponatelor, Muzeul Ţăranului Român este în sine o capodoperă de artă, prin organizarea colecţiei într-o manieră subtilă şi coerentă de către regretatul său director, marele pictor Horia Bernea. Muzeul Ţăranului Român nu este o alăturare aleatorie sau pur ştiinţifică de artefacte, ci un adevărat eseu vizual despre sufletul ţăranului român. Clădirea care adăposteşte acest muzeu unic a fost construită în 1912 expres pentru a-l adăposti şi numai regimul totalitar şi antinaţional comunist a mai îndrăznit să o deturneze de la această destinaţie. Să înţelegem că guvernul domnului Ponta îşi asumă astfel ascendenţa din fostul regim de tristă amintire?
Ne opunem de asemenea intenţiei Guvernului de a trece învecinatul Muzeu de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, un alt reper de lungă tradiţie al Capitalei României, din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor în cea a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este una din cele mai vizitate instituţii de acest gen din Bucureşti şi nimic din funcţionarea acesteia nu justifică schimbarea de subordonare. De asemenea, nu putem uita că Ministerul Mediului a dovedit nu o dată rea credinţă şi incompetenţă eliberând avize şi acorduri de mediu pe criterii politice şi nu tehnice, aşadar nimic nu-l recomandă să preia în subordinea sa un muzeu atât de prestigios.
            Dacă aceste noi acţiuni iresponsabile ale cabinetului care prin prestaţia sa din ultimul an se dovedeşte a fi cel mai aberant guvern care s-a perindat la conducerea României în ultimii douăzeci şi patru de ani nu vor înceta imediat, ne rezervăm dreptul să trecem la organizarea unor acţiuni de protest.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu