Asociatia Romania Vie a fost fondata de un grup de participanti la Fenomenul Piata Universitatii 2012. ARV este activa pe urmatoarele planuri: politic- reforma Constitutiei, miscarea unionista-, al drepturilor omului- largirea libertatilor cetatenesti, promovarea drepturilor romanilor din jurul granitelor-, ecologic- gazele de sist, Rosia Montana- si patrimoniul cultural- situl arheologic de la Sibot, repatrierea tezaurului dacic de la Portile de Fier, salvarea monumentelor istorice.
sâmbătă, 4 iulie 2015
Chişinău- Cea de-a patra Mare Adunare Naţională
Mâine, 5 iulie 2015, de la orele 14, la Chişinău începe cea de-a patra Mare Adunare Naţională, la care se va stabili ca obiectiv naţional reunificarea celor două state româneşti: Republica Moldova şi România. Rezoluţia va conţine şi o serie de prim paşi concreţi care vor trebui efectuaţi pentru ca Unirea să devină efectivă pe cât posibil cel târziu cu ocazia centenarului Marii Uniri, în anul 2018.
http://actiunea2012.ro/marea-adunare-nationala-5-iulie-chisinau.html
Prima Mare Adunare Naţională, convocată după modelul adunărilor similare din timpul revoluţiilor române din 1821, 1848 şi 1918, a avut loc la Chişinău la 27 august 1989 şi a impus autorităţilor încă sovietice adoptarea ca limbă oficială a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a limbii române scrisă cu grafie latină.
Cea de-a doua Mare Adunare Naţională de la Chişinău a fost convocată la 16 decembrie 1990, deloc întâmplător la împlinirea unui an de la declanşarea revoluţiei din România. Rezoluţia acesteia cerea independenţa Republicii Moldova ca prim pas către refacerea unităţii naţionale prin reunificarea cu România.
La 27 august 1991, la exact doi ani de la momentul istoric din 1989, cea de-a treia Mare Adunare Naţională de la Chişinău proclama formal independenţa Republicii Moldova, însă nu pentru eternitate, ci doar până la realizarea Unirii definitive cu România.
Contextul geopolitic nu a fost însă cel potrivit, Federaţia Rusă s-a opus din răsputeri, declanşând în anul 1992 războiul de pe Nistru, iar puterile occidentale au preferat să menajeze relaţia cu Moscova decât să dea curs reparaţiei istorice faţă de români, cu toată că, cu puţin timp înainte, fusese acceptată reunificarea germană. Ulterior, pe fondul deziluziei, a existat un reviriment al forţelor politice de sorginte sovietică, care au dus la un anumit regres de pe calea pe care această România de Est care este Republica Moldova pornise atât de impetuos din martie 1989 şi până-n august 1991.
Numai că cursul firesc al istoriei poate fi cel mult întârziat, dar ceea ce este natural să se întâmple se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. În aprilie 2009, la două decenii după debutul mişcării de emancipare naţională, o nouă revoluţie a unei noi generaţii declanşa procesul prin care forţele post-sovietice aveau să piardă puterea. Mai important decât atât, evenimentele din aprilie 2009 de la Chişinău, redeschideau lupta pentru refacerea unităţii naţionale româneşti.
Născută în aprilie 2011, Platforma Civică, apoi Unionistă Acţiunea 2012 devenea catalizatorul şi unificatorul mişcării unioniste de pe ambele maluri ale Prutului şi reuşea, prin acţiunile sale, să repună Unirea pe agenda publică din ambele state. Constituit la 16 mai 2015, în cadrul marelui marş unionist cu 25.000 de participanţi de la Chişinău, Blocul Unităţii Naţionale (BUN), o largă coaliţie a societăţii civile din Republica Moldova, organizează acum cea de-a patra Mare Adunare Naţională, care va completa ceea ce au realizat primele trei Mari Adunări Naţionale.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu