joi, 5 septembrie 2013


ASOCIATIA ROMANIA VIE
Mun. Bucuresti, str. Misca Petre nr. 12
Bloc M13, sc. 2, ap. 55, sector 5
CIF: 31052069


COMUNICAT


Noi,  Asociatia ROMANIA VIE, fondata de un grup de protestatari din Bucuresti, Piata Universitatii-zona Arhitectura, ne exprimam satisfactia fata de anuntul facut de Guvern cu privire la inceperea demersurilor pentru cumpararea de catre statul roman si repatrierea unor opere ale marelui sculptor Constantin Brancusi si ale tezaurului dacic de argint de la Portile de Fier, aflat in colectiile prestigiosului muzeu Detroit Institute of Arts, aflat in Detroit, Michigan Statele Unite ale Americii.
In luna iunie anul curent, fapt notificat printr-un comunicat adresat presei la acel moment, asociatia noastra a initiat o petitie online, care urma sa fie depusa fizic dupa strangerea unui numar de semnaturi, adresata Ministrului Afacerilor Externe, domnul Titus Corlatean. Initiativa noastra viza tezaurul dacic amintit mai sus, iar numarul de semnaturi stranse pana la momentul cand am decis sa printam paginile respective spre a le atasa petitiei noastre oficiale a fost de 550.
Avand insa in vedere ca in cursul zilei de azi in mass-media, inclusiv intr-o declaratie a Primului Ministru, s-a vorbit numai de un coif, precizam si atragem atentia ca in posesia celebrului muzeu de arta din Detroit se afla un tezaur dacic compus nu dintr-un coif, ci si din cateva pocale de argint, foarte asemanatoare celor descoperite in mormantul principelui traco-get Cotys, de la Agighiol, din Dobrogea. De o valoare artistica ce nu poate fi negata, ele apartin unui stil de arta aristocratica  care a inflorit in secolele VI-IV I.Ch. in spatiul getic de la est si sud de Carpati, pana in Muntii Balcani, si ilustrat de descoperiri foarte importante facute pe teritoriile Romaniei si Bulgariei.
Tezaurul detinut de Detroit Institute of Arts dateaza cel mai probabil din secolul IV I.Ch. si a fost descoperit se pare in 1913, in apele Dunarii, in zona Portilor de Fier, in apropierea malului romanesc, de catre un marinar care l-a vandut, piesele respective ajungand mai intai intr-o colectie din Viena si in final in posesia muzeului american. Avand in vedere aceasta origine, coiful si pocalele mai sunt cunoscute drept tezaurul de la Portile de Fier. Mult timp, aceasta importanta descoperire a ramas cvasinecunoscuta arheologilor romani, fiind pentru prima data tratata intr-o teza romaneasca de specialitate in 1969, cand D. Berciu a publicat remarcabila sa lucrare „Arta traco-getica”, dedicata exact stilului aristocratic animalier din secolele VI-IV I.Ch.

Alexandru Surcel                                                            Data: 05 septembrie 2013
            Presedinte,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu