joi, 3 iulie 2014

Proiect de lege privind metodele de exploatare ale hidrocaburilor neconvenţionale (gaze de şist)Asociaţia ROMâNIA VIE vă informează cu privire la intrarea în procesul legislativ a proiectului de Lege privind metodele de extracţie a hidrocarburilor neconvenţionale pe teritoriul României, înregistrat la Senatul României, primă cameră sesizată, sub nr. B358/2014, ce urmează a fi dezbătut de către acesta în procedură de urgenţă.
Precizăm că acest proiect îşi propune să suplinească vidul legislativ existent în prezent în materia hidrocarburilor neconvenţionale, devenit o problemă de maximă importanţă în condiţiile în care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a acordat numeroase concesiuni pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist, iar activităţile de explorare au şi început. De asemenea, proiectul de lege are scopul de a stopa folosirea oricăror metode periculoase pentru mediu şi implicit pentru comunităţile locale şi pentru economia unor regiuni întregi, de tipul fracturării hidraulice de mare volum. Proiectul crează şi un mecanism de control parlamentar şi din partea societăţii civile într-un domeniu în care, în prezent, transparenţa liseşte practic cu desăvârşire, sub forma unei Comisii Naţionale de evaluare a rezervelor de hidrocarburi neconvenţionale şi a metodelor de explorare şi exploatare a acestora, precum şi a unei raportări anuale din partea Guvernului României, după modelul francez.
Subliniem că promovarea proiectului de lege reprezintă unul din rarele momente de colaborare între societatea civilă autentică şi parlamentari români, acesta şi expunerea de motive fiind redactate în interiorul asociaţiei noastre, iar ulterior, cu unele mici ajustări, fiind introduse în procesul legislativ de către senatorul Ioan Iovescu şi deputaţii Tudor Ciuhodaru, Catalin Daniel Fenechiu, Liliana Minca, Ştefan Petru Dalca, Mihai Deaconu şi Remus Cernea, cărora le mulţumim pentru sprijinul acordat şi pentru viitoarea lor activitate în susţinerea în continuare a adoptării proiectului de lege.
Le mulţumim de asemenea persoanelor care ne-au ajutat în calitate de consultanţi şi a căror contribuţie a fost una semnificativă, între care putem cita pe dr. Cristina Cânepă, Georgeta Ionescu, prof. emerit Afrodita Iorgulescu etc.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu