marți, 1 iulie 2014

Poziţia Ministerului Român de Externe vizavi de criza ucraineană

Iată răspunsul scris primit ieri din partea Direcţiei Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României faţă de de petiţia depusă în cadrul evenimentului Împotriva războiului de Ziua Victoriei, desfăşurat vineri, 9 mai a.c., la orele 18, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, în Mun. Bucuresti, Aleea Alexandru nr. 31, sector 1, 011822, prin care s-a:

  1. solicitat Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa implicarea mai determinată în vederea stopării agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei şi a restabilirii ordinii de drept în relaţiile internaţionale.
  2. cerut Ministerului Afacerilor Externe al României să contribuie în mod activ la procesele de stabilizare a situaţiei din Ucraina, dar mai ales pentru protejarea minorităţii române din Ucraina şi în special a etnicilor români din regiunea Odessa, care include şi teritoriul istoric românesc al Bugeacului (ai căror reprezentanţi menţionaţi mai jos au cerut sprijinul ferm al României), dar şi din regiunile Mikolaiv, Herson, Kirovograd şi din Republica Autonomă Crimeea, care sunt ameninţaţi în mod direct de a deveni locuitorii unui teatru de război.
  3. insistat ca Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni să ia măsuri pentru rezolvarea problemelor recent semnalate de reprezentanţii Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din Regiunea Odessa deputaţilor din Comisia pentru Românii de Pretutindeni, dar şi printr-o scrisoare deschisă: reducerea numărului de şcoli româneşti din regiune de la optsprezece în 1997 la cinci în prezent, absenţa unui centru cultural românesc, lipsa cărţilor în limba română, a legăturilor economice cu România învecinată, organizarea de evenimente culturale româneşti, întârzierea convocării Congresului Românilor de Pretutindeni etc.
  4. cerut imperativ îndeplinirea procedurilor pentru revocarea ambasadorului României în Republica Moldova, dl. Marius Lazurcă, pentru declaraţiile şi acţiunile antiunioniste ale acestuia.
În mod simbolic, această manifestare pentru pace s-a desfăşurat la 9 mai, dată la care în Federaţia Rusă celebrează atât pe teritoriul propriu, cât şi în celelalte foste republici sovietice, Ziua Victoriei, marcând capitularea Germaniei naziste la finele celui de-al doilea război mondial. Conduita actuală a Federaţiei Ruse aminteşte mult prea mult de comportamentul Germaniei în perioada premergătoare izbucnirii celui mai tragic conflict global, iar acest lucru trebuie subliniat înainte de a fi prea târziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu