marți, 21 octombrie 2014

Cazul Certej sesizat la DNA

În comuna Certeju de Sus, judeţul Hunedoara, compania Deva Gold S.A., fondată de acelaşi Frank Timiş care a înfiinţat şi Roşia Montană Gold Corporation, şi vândută coporaţiei canadiene Eldorado Gold, acceaşi responsabilă de proiectul minier aurifer din Halkidiki, Grecia, care a stârnit puternice proteste ale localnicilor în anul 2013, intenţionează deschiderea unei exploataţii auro-argintifere cu cianuri, destul de asemănătoare celei de la Roşia Montană şi cam la fel de periculoasă. De altfel, Certeju de Sus a fost scena marelui dezastru provocat de o astfel de exploataţie în România perioadei comuniste în anul 1971, când 89 de oameni au murit în urma revărsării unui iaz de decantare cu cianuri.

Provenienţa companiei şi tehnologia propusă nu reprezintă singurele asemănări dintre Roşia Montană şi Certeju de Sus. Relaţia dubioasă cu autorităţile reprezintă un alt punct esenţial în care cele două cazuri sunt identice. Astfel, în decembrie 2013, Deva Gold S.A., al cărei director este nimeni altul decât Nicolae Stanca, fostul director al Minvest Deva care în anii '90 a dat secretele de stat ale României pe mâna lui Frank Timiş şi a investitorilor atraşi de acesta în afacerile de la Roşia Montană şi Certeju de Sus, a obţinut în condiţii suspecte un Acord de mediu revizuit. Implicate în aceste manevre par a fi Rovana Plumb, ministru al mediului şi schimbărilor climatice, şi Anca Diculescu-Şova, avocat şi mama faimosului Dan Şova, pe atunci ministru al marilor proiecte. Ulterior, la începutul lunii octombrie 2014, Deva Gold S.A. şi contractorul acesteia, Acomin S.A., firma unui personaj destul de controversat din judeţul Hunedoara, Dan Faur, au început construirea uzinei care va prelucra minereul excavat din mina deshisă fără autorizaţie. Primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian, în loc de a lua măsuri pentru stoparea lucrărilor neautorizate, a declarat în mod mincinos presei locale că autorizaţia de construcţie ar fi fost eliberată la 2 octombrie anul curent.

Astăzi, 21 octombrie 2014, Asociaţia România Vie şi o serie de activişti neafiliaţi acesteia, proveniţi din rândurile protestatarilor din toamna anului 2013, au semnalat toate aceste fapte Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Vedeţi mai jos plângerile depuse. Oricine este interesat să susţină acest demers, poate completa denunţul standard de la link-ul următor, adaptabil şi pentru situaţia persoanei juridice şi pentru cea a persoanei fizice, pe care apoi trebuie să-l printeze, să-l semneze, să-l scaneze şi să-l trimită la adresa de email anticoruptie@pna.ro: https://docs.google.com/document/d/1vCpencHmk653oZ8Y7KRd2tNT8ZV2Bmrxadx_wh0XmXY/edit?usp=sharing











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu